winterbanden

Interactieve kaart voor winterbanden in Europa

Vereniging VACO heeft een nieuw en actueel overzicht van de wet- en regelgeving over winterbanden en sneeuwkettingen in Europa. De wetgeving wordt met een interactieve kaart overzichtelijk in beeld gebracht voor personen- en bedrijfswagens.

Met de nieuwe interactieve kaart komt VACO tegemoet aan de alsmaar terugkerende vraag in welke landen in Europa winterbanden en sneeuwkettingen verplicht zijn.

Edwin Brinksma, branchemanager Vereniging VACO:.“De regelgeving is in heel Europa verschillend. In Duitsland zijn winterbanden bij winterse omstandigheden verplicht. In Frankrijk alleen als dit staat aangegeven op een verkeersbord, maar hier kan, ook als er geen bord staat, wel de schuld worden toegewezen bij een aanrijding. In Oostenrijk zijn winterbanden verplicht in een bepaalde periode van het jaar. Daarbij wordt in Oostenrijk de regelgeving strikt gehandhaafd en kunnen boetes variëren van 35 tot 5.000 euro.”

Veranderde regelgeving

De regelgeving voor de winterbandenplicht is niet alleen verschillend, ook is het voortdurend aan verandering onderhevig. Brinksma vervolgt: “Ten opzichte van vorig jaar is er weer veel veranderd. In Tsjechië en Luxemburg is de winterbandenplicht sinds kort naar Duits model ingevoerd. Dat wil zeggen dat winterbanden bij winterse omstandigheden verplicht zijn.”

In Italië is de winterbandenplicht op regionaal niveau grotendeels losgelaten (alleen in het Aostadal geldt nog een verplichting). In de overige regio’s wordt langs (snel)wegen met een bord aangegeven of er een verplichting geldt voor winterbanden. Ook zijn in Spanje winterbanden verplicht bij een bord in de bergachtige gebieden.

Europa

Op debandenwisselweken.nl ziet de bezoeker op een interactieve kaart van Europa in kleur aangegeven wat de verplichting in een bepaald land is. Klikt men op het land, dan verschijnt een uitgebreide omschrijving over de verplichting die geldt in dat land.

“We hebben besloten om de kaarten niet alleen voor de winterbandenverplichting voor personenwagens te laten ontwikkelen. Ook is de verplichting voor bedrijfswagens in de interactieve kaart opgenomen. Daarnaast heeft de bezoeker de mogelijkheid om te zien welke verplichting er geldt voor sneeuwkettingen, zowel voor personen- als voor bedrijfswagens. Automobilisten en bedrijfswagenchauffeurs kunnen in één oogopslag zien waar wel en waar geen vorm van een winterbandenplicht geldt”, aldus Brinksma.

Meer informatie is te vinden op www.debandenwisselweken.nl

Onderwerpen: ,

Auteur: Fred Kramer

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.