Bridgestone kondigt sluiting aan van bandenfabriek in Italië

Bridgestone heeft aangekondigd om haar bandenfabriek in Modugno, Italië te gaan sluiten. Reden is de afnemende vraag naar banden in zijn algemeenheid. De bandenfabriek in de provincie Bari is in 1962 opgericht. De sluiting is voorzien in de eerste helft van 2014. Voor de 950 medewerkers wordt een sociaal plan opgesteld. Modugno telt zo’n 40.000 inwoners.

Bridigestone ziet zich genoodzaakt om de fabriek in Bari te sluiten omdat juist in het segment personenwagens een gevoelige daling is van de bandenverkoop. De verkoop daalde met bijna 40 miljoen stuks van 300 miljoen in 2011 naar 261 miljoen autobanden in 2012.

Concurrentie

Bridgestone heeft daarnaast last van de concurrentie van bandenfabrikanten in opkomende economieën. Bovendien wil Bridgestone de productie verschuiven van het zogeheten low-end naar het high-end segment banden

Premium segment

De overschakeling naar het premium-segment banden is niet mogelijk in de fabriek in Bari, zegt Bridgestone. Deze fabriek is qua structuur en machinepark altijd gericht geweest op het low-end segment banden.

De beslissing om de fabriek in Bari te sluiten heeft geen invloed op de andere 7 fabrieken die Bridgestone in Europa (Spanje, Frankrijk, Polen en Hongarije) heeft. Ook behoudt Bridgestone in Italië het onderzoekscentrum in Rome en het commerciële centrum in Brianza.

 

Auteur: Fred Kramer

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.