Michelin, banden

Michelin overweegt sluiting deel Franse fabrieken

Michelin heeft openlijk gespeculeerd over het terugbrengen van de bandenproductie en de daarmee eventueel gepaard gaande sluiting van enkele fabrieken in Europa. De ingezakte bandenverkoop en toenemende concurrentie zouden hieraan ten grondslag liggen. Als er bandenfabrieken zouden moeten worden gesloten zouden deze zich met name in Frankrijk bevinden.

Directeur Florent Menegaux deed zijn uitspraken in het gezaghebbend Franse dagblad Les Echos. Volgens analisten is het een teken aan de wand dat de Michelin-directeur openlijk over sluiting van enkele fabrieken speculeert. Eerder dwong de bandengigant bij de Franse vakbonden al een versoepeling van de werktijden in zijn fabrieken af.

45 fabrieken

Michelin is wereldwijd werkgever van 120.000 mensen. In Europa staan 45 fabrieken, die 75.000 mensen in dienst hebben, waarvan de helft in Frankrijk. Volgens Menegaux draaien de fabrieken maar op halve snelheid door een toenemende overcapaciteit in een dalende markt.

‘’We zitten in een situatie van overcapaciteit. We benutten momenteel 75 procent van de capaciteit bij personenautobanden en 60 procent bij de productie van banden voor vrachtwagens. De situatie is slechter dan tijdens de crisis van 2009. We hebben sinds eind 2011 te maken met een sterk dalende markt. Alle segmenten worden daar door geraakt”, aldus de directeur.

Ook Goodyear en Bridgestone sluiten fabrieken

Mocht het tot sluiting van fabrieken komen dan is Michelin is de derde bandenfabrikant die in Europa deze maatregel noodzakelijk acht. Eerder kondigden Goodyear de sluiting aan van de fabriek in het Franse Amiens en zal de Bridgestone-fabriek in Bari eveneens zijn poorten gaan sluiten.

 

Auteur: Fred Kramer

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.