Aantal winterbandenrijders verdrievoudigd in vijf jaar tijd

Het aantal automobilisten dat rijdt met winterbanden is in vijf jaar tijd verdrievoudigd. Dat heeft de Vereniging VACO laten weten. Volgens Edwin Brinksma, branchemanager bij VACO, zijn de cijfers opvallend, omdat Nederland geen winterbandenplicht kent.

Volgens de gegevens van VACO reed vijf jaar geleden 10% van de automobilisten op winterbanden. Nu beschikt een op de drie automobilisten over winterbanden. De Bandenwisselweken van VACO hebben mogelijk bijgedragen aan deze enorme groei.

Bandenwisselweken

Volgens Brinksma werden de Bandenwisselweken vijf jaar geleden opgezet met als doel de automobilist bewust te maken van de keuze voor de juiste band op het juiste moment. “Als we zien dat het aantal winterbandenrijders in die tijd is verdrievoudigd, dan mogen we concluderen dat we iets bijzonders bereikt hebben met de Bandenwisselweken.”

De Bandenwisselweken starten normaal gesproken bij de ingang van de zomertijd. Omdat de winter dit jaar echter lang heeft geduurd, werd besloten de Bandenwisselweken een week uit te stellen. Het is niet voor het eerst dat besloten werd de wisseling van winter- naar zomerbanden uit te stellen. Ook bij de allereerste Bandenwisselweken was het koud en viel er met Pasen nog sneeuw.

Winterbanden

Winterbanden worden speciaal geconstrueerd om bij lage temperaturen optimale grip op de weg te bieden. Bij temperaturen boven de 7 graden Celcius presteren zomerbanden echter beter dan winterbanden.

Volgens Brinksma blijkt uit de groeiende groep winterbandengebruikers dat meer mensen stil staan bij veiligheid op de weg.Om de verkeersveiligheid te kunnen blijven garanderen is het dan ook noodzakelijk tijdig van banden te wisselen. Bij hogere temperaturen slijt de winterband sneller en nemen de handlingseigenschappen af.

Auteur: Jose van der Wegen

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.