Rechtszaak werknemers over sluiting Franse Goodyear-fabriek

A patron covers up in the rain at a Goodyear automotive care business in Williamsville, N.Y., Tuesday, April 28, 2009. Biggest U.S. tire maker Goodyear Tire & Rubber Co. is reporting, Wednesday, a loss of $333 million in this year’s first quarter, its second consecutive big quarterly loss. (AP Photo/David Duprey)

Een groep Franse werknemers start een rechtszaak tegen autobandenfabrikant Goodyear, omdat Goodyear van plan is een fabriek in het Franse Amiens te sluiten. Volgens de medewerkers overtreedt Goodyear zowel de wet in Frankrijk als in de Verenigde Staten met de plannen. Dat meldt persbureau Bloomberg.

De rechtszaak is op 9 april aangespannen bij de rechtbank van Akron in de Amerikaanse staat Ohio. In Akron staat het hoofdkantoor van Goodyear. De zaak zelf is een initiatief van werknemer Mickael Wamen en de Central Works Council, de ondernemingsraad van het bedrijf.

Goodyear

De werknemers eisen van Goodyear een schadevergoeding van zeker vier miljoen dollar. Volgens Robert D. Gary, de advocaat van de werknemers, is besloten de zaak aan te spannen in de Verenigde Staten, ondanks dat de zaak speelt in Frankrijk.

De medewerkers claimen echter dat het hoofdkantoor van Goodyear zich met de geplande sluiting niet houdt aan de regelgeving die in Frankrijk geldt. Door de Franse wetgeving niet te erkennen op het vlak van medewerkers, wordt ook de wet van Ohio niet nageleefd.

Werknemers

De Franse wetten zouden zo zijn ingericht dat werknemers in beschermd worden tegen werkgevers die besluiten nemen die de levens van werknemers sterk kunnen beïnvloeden. Dit geldt vooral als deze besluiten worden genomen zonder overleg met vertegenwoordigers van de werknemers.

Advocaat Gary claimt dat Goodyear U.S. met het besluit de vestiging in Amiens te sluiten tegen de overeenkomst in gaat die gesloten is tussen Goodyear Frankrijk en de werknemers. Dit is overigens niet de enige reden waarom de rechtszaak in de VS is aangespannen.

Het Franse recht biedt geen mogelijkheden een zogenoemde Class Action-rechtszaak aan te spannen. Een dergelijke rechtszaak betekent dat alle klagers zich kunnen verenigen in een groep, waarna zij als groep een rechtszaak kunnen beginnen in plaats van allemaal een individuele zaak aan te spannen tegen het hoofdkantoor.

Fabriek

De werknemersvertegenwoordigers en werknemer Wamen claimen dat Goodyear ze geen tijdige en complete informatie heeft geleverd over de plannen rond de sluiting van de fabriek. Ook over de plannen om de fabriekscapaciteit elders onder te brengen was geen informatie gegeven door Goodyear.

De geplande sluiting van de fabriek in het Noord-Franse Amiens leidde al eerder tot protesten. Op 7 maart raakten 19 politieagenten gewond toen werknemers van de fabriek stenen gooiden naar de agenten. Bij de fabriek in Amiens werken zo’n 1.173 mensen.

 

Auteur: Jose van der Wegen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.