Winterband, Continental

Continental waarschuwt voor doorrijden op winterbanden in zomer

Bandenproducent Continental heeft een waarschuwing gegeven voor het gebruik van winterbanden in de zomermaanden. Volgens Andreas Topp, hoofd van de winterbanden R&D-afdeling van Continental, hebben veel mensen ten onrechte het idee dat ze kunnen doorrijden op de band. 

Dat komt door de lage temperaturen in de afgelopen periode. Winterbanden die in de zomer gebruikt worden, hebben echter een veel langere remweg dan zomerbanden. Recente bandentests met zomerse temperatuur hebben aangetoond dat winterbanden bij een snelheid van 100 kilometer per uur een 6 meter langere remweg hebben dan de zomerband.

Zomerband

Daarmee is de remweg meer dan een autolengte verschil. De auto met winterbanden had nog een snelheid van 37 km/u terwijl de auto met zomerbanden op dat moment al stil stond. Volgens Topp zijn er echter nog meer nadelen te zien als het aankomt op het gebruik van winterbanden in de zomer.

De stuurprecisie neemt bijvoorbeeld ook af. De stuurprecisie, ook wel bekend als de handling van de auto, is nodig voor het vermijden van ongelukken op hoge snelheid. Bij winterbanden nam bij hogere temperaturen de precisie met 15 procent af.

Bandenslijtage

Waarbij een zomerband bij een snelheid van 80 kilometer per uur nog gemakkelijk een uitwijkmanoeuvre kon uitvoeren, ging het bij winterbanden bij 70 kilometer per uur al fout. Daarnaast is de bandenslijtage ook veel hoger bij hogere temperaturen. In combinatie met de hogere rolweerstand zorgt dit voor een hoger brandstofverbruik.

Auteur: Jose van der Wegen

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.