Michelin, logo

Nieuwe arbeidsvoorwaarden Michelin moeten reorganisatie voorkomen

Michelin hoopt met de implementatie van nieuwe arbeidsvoorwaarden een reorganisatie te voorkomen. De Franse autobandenfabrikant wil deze nieuwe voorwaarden doorvoeren in de Franse fabrieken. 

Volgens persbureau Bloomberg is het plan reeds goedgekeurd door drie van de 17 fabrieken van Michelin in Frankrijk. Met het plan ontstaat onder meer de mogelijkheid voor het bedrijf om werknemers te vragen op extra dagen te werken ter compensatie van dagen waarop er sprake is van een lage productie en er minder gewerkt hoeft te worden.

Michelin

Tijdens een persconferentie zei CEO Jean-Dominique Senard van Michelin erg blij te zijn met het plan en de ondertekening van de drie partijen. De topman sprak de hoop uit dat ook de andere partijen zich aan zullen sluiten bij de plannen. Volgens Senard worden door flexibel te werken fabriekssluitingen in de directe toekomst voorkomen.

De fabrieken van Michelin kampen immers met een terugvallende productie. De productiecapaciteit voor de truckbanden van het Franse bandenmerk in Europa wordt momenteel slechts voor ongeveer 50 tot 60 procent benut en de capaciteit voor personen- en lichte bedrijfsautobanden voor ongeveer 70 procent.

Bandenmarkt

Volgens Senard is het overigens nog niet de planning om fabrieken te sluiten. Wel zei hij niet uit te sluiten dat in 2020 de bandenmarkt er anders uit zal zien. De fabrieken die er dan nog zijn, zullen in ieder geval competitief moeten zijn om te overleven.

Dat Michelin naar alternatieven zoekt om fabriekssluitingen te voorkomen is ook wel te verklaren. Het bandenbedrijf heeft voor het zesde jaar op rij te maken met een terugvallende markt. Daarom zoekt Michelin de groei ook steeds vaker buiten Europa. Toch blijft Europa een belangrijke markt. Van de in totaal 107.000 medewerkers van Michelin werkt 59 procent in Europa. Eind 2012 werkten er 24.000 mensen voor Michelin in Frankrijk.

Auteur: Jose van der Wegen

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.