Winterbanden in België niet verplicht

Winterbanden worden in België niet verplicht gesteld. Onderzoek van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) wees uit dat een gebod slechts een beperkte impact heeft op het aantal letselongevallen in het land. De staatssecretaris van Mobiliteit zei daarnaast rekening te houden met Belgen die zich geen bijkomend stel banden kunnen permitteren. Hij blijft het gebruik van winterbanden wel stimuleren.

Met het besluit om het gebruik van de seizoensband niet te verplichten, wordt het voorstel dat eerder in onder meer Duitsland en Luxemburg werd aangenomen, niet in België doorgevoerd. Het effect van de banden op het aantal letselongevallen zou gering zijn, omdat de meeste van die ongelukken op droog wegdek plaatsvinden. “In 2012 gebeurde slechts 2 procent van de letselongevallen op een besneeuwd wegdek, en dit ondanks de zeer strenge winter”, zo wordt in het BIVV-rapport vermeld.

Groot nut

Wel wordt benadrukt dat de banden ontegenzeggelijk van groot nut zijn bij extreem winterweer. “Als er sneeuw op de weg ligt, zijn winterbanden duidelijk beter geschikt dan gewone banden. Zowel wat betreft verkeersveiligheid als mobiliteit”, zo valt op de Belgische overheidswebsite te lezen. Maar ongevallen op besneeuwd wegdek kunnen niet enkel aan de de banden toegeschreven worden, wordt daaraan toegevoegd. Ook merkt het BIVV op dat bij ijzel geen enkele band efficiënt is.

Uit de studie van het BIVV komt daarnaast naar voren dat winterbanden geen oplossing bieden voor het probleem van geblokkeerde vrachtwagens of vrachtwagens in schaarstand. Op basis van eerdergenoemde argumenten is nu besloten. Wel komt er een campagne die benadrukt hoe belangrijk het goed onderhouden van voertuigen, en in het speciaal de banden is.

Rijgedrag

Ongeacht het bandentype is het essentieel dat de bestuurder zijn rijgedrag aan de weersomstandigheden aanpast, zo stelt de staatssecretaris. Het beperken van ongevalsrisico’s kan volgens hem voornamelijk gerealiseerd worden door snelheidsvermindering bij bestuurders. Daarnaast is de volgafstand boosdoener, ongeacht of de bestuurder winterbanden gebruikt. “In geen geval mag het gebruik van winterbanden bestuurders ertoe brengen om meer risico’s te nemen”, zo oordeelde de BIVV.

Begin dit jaar bleek een kleine meerderheid van de Belgen (52 procent) voor verplichte invoering van winterbanden te zijn. Dat bleek uit onderzoek van Touring, de Belgische evenknie van de ANWB. Een kleine 40 procent van de Belgen reed toen al op winterbanden.

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.