Groei autobezit vlakt verder af door desinteresse van jongeren

Het aantal personenauto’s op de Nederlandse wegen neemt nog steeds toe, maar de groei wordt snel minder. Steeg tot en met 2011 het aantal personenvoertuigen vrijwel elk jaar met minimaal 100.000 exemplaren, in 2013 was er nog maar een toename van 17.000 voertuigen. Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS. Vooral jongeren vinden autobezit minder interessant.

Op 1 januari van dit jaar stonden er 7.932.290 personenwagens geregistreerd. Begin vorig jaar waren dat er dus ongeveer zeventienduizend minder. Het is de laagste toename sinds decennia. Als gekeken wordt naar het aantal personenvoertuigen per duizend inwoners is het autobezit zelfs lichtjes gedaald, van 472 naar 471. Het gaat hierbij zowel om voertuigen in het bezit van natuurlijke personen, als op naam van bedrijven.

Statussymbool

Dat de negatieve trend zich doorzet, lijkt niet denkbeeldig. Voor jongeren is de auto steeds minder een statussymbool en onder hen is ook minder interesse om een voertuig te bezitten. Huren en delen wordt meer en meer een gewild alternatief voor eigendom.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat 290 van elke duizend jongeren onder de dertig jaar een auto bezit. Dat was vijf jaar geleden nog 310. Ook bij Nederlanders tussen de dertig en vijftig jaar neemt het autobezit langzaam af.

Toename

Bij 50-plussers gebeurt precies het tegenovergestelde. In die leeftijdsgroep neemt het aantal personen dat een auto heeft al jaren toe. Vooral de groep tussen de zeventig en de tachtig jaar vindt de auto steeds interessanter. Per duizend inwoners hebben er 536 een eigen auto. Dat was vijf jaar geleden nog maar 475.

Tom van Gurp

Onderwerpen: , ,

Auteur: Tom van Gurp

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.