‘Betere zomerbanden door EU-bandenlabel’

Aquaplaning ist ein Kriterium des Sommerreifentests. Abdruck mit Quellenangabe GTÜ honorarfrei

De prestaties van zomerbanden (specifiek op nat wegdek) zijn sinds de invoering van het EU-bandenlabel duidelijk verbeterd. Dat blijkt uit de ANWB Zomerbandentest 2013, de eerste bandentest sinds de introductie van het nieuwe EU bandenlabel. De ANWB vermoedt dat de verbeterde natweereigenschappen van zomerbanden zijn toe te schrijven aan dat bandenlabel.

Het EU bandenlabel is in het leven geroepen om de verkeersveiligheid te verhogen en de effecten op het milieu zoveel mogelijk te verlagen. Het label informeert consumenten over drie eigenschappen van een band; brandstofverbruik, remweg op nat wegdek en afrolgeluid van de band buiten de auto.

Label zegt niets over prestaties

Eén ding kun je er echter niet uit op maken en dat is hoe goed of slecht een band presteert. Voor een verantwoorde bandenkeus geeft het label niet alleen te weinig informatie, het biedt ook lang niet altijd een goede weergave van de werkelijke prestaties. Dat laatste blijkt ook uit de Zomerbandentest 2013. Zo zijn er banden met dezelfde labels die heel verschillend scoren en banden die een heel gunstig label niet waarmaken.

Dus voerde de ANWB ook dit jaar weer een vergelijkende zomerbandentest uit, waarbij alle belangrijke eigenschappen van een band werden beproefd, op dezelfde dag en onder dezelfde omstandigheden.

Twee populaire bandenmaten getest

Twee populaire bandenmaten zijn getest: 185/60R15H en 225/45R17W. Die eerste maat is vaak gemonteerd onder auto’s zoals de Citroën C3, Fiat Panda, Nissan Micra , Toyota Yaris en VW Polo. De tweede maat zie je veel onder auto’s als de Alfa 159, Audi A3 en TT, BMW 3-serie, Seat Leon, Volvo C30 en VW Golf.

Uit de test blijkt dat het gemiddelde niveau van het testveld weer is toegenomen ten opzichte van voorgaande jaren. Er is een ruime keuze aan veilige en duurzame banden. Overigens wil dit niet zeggen dat er geen slechte of onveilige banden meer te koop zijn.

Klik hieronder voor alle testresultaten per bandenmaat

Toelichting testresultaten bandenmaat 185/60R15H

Toelichting testresultaten bandenmaat 225/45R17W

Auteur: Fred Kramer

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.