Zwijndrecht, Lanxess, rubberfabriek, productie, rubberbalen

Fabriek Lanxess produceert 120 miljoen rubberbalen in 50 jaar

De rubberfabriek van Lanxess in het Belgische Zwijndrecht heeft in haar 50-jarig bestaan de jaarlijkse productiecapaciteit vervijfvoudigd naar 150.000 ton syntethisch rubber (butyl). De afgelopen tien jaar investeerde Lanxess ruim 250 miljoen euro in Zwijndrecht, wat leidde tot een capaciteitsverhoging van 25 procent. Butyl rubber is de belangrijkse grondstof voor de productie van banden.

Tijdens de start in 1963 had de fabriek 163 medewerkers en een capaciteit van 30.000 ton synthetisch rubber. In totaal zijn er nu 120 miljoen rubberbalen geproduceerd.

Productie banden

Butyl rubber wordt voornamelijk gebruikt voor de productie van banden. Moderne radiaalbanden vereisen een binnenbekleding van halobutylrubber. Die zorgt ervoor dat de bandenspanning langer constant blijft door. Dat komt door de ondoordringbaarheid voor gassen, waardoor het brandstof en CO2-uitstoot bespaart.

Andere toepassingen voor butylrubber zijn beschermende kleding, schoenzolen, lijm en kauwgom. De gasdichtheid en weerstand tegen chemicaliën hebben zich ook waardevol bewezen in airco’s en tankvoeringen.

Synthetisch rubber

Sinds 2004 is de butylrubber fabriek onderdeel van de Laxess Groep, wereldleider in de productie van synthetisch rubber. Investeringen zijn de afgelopen jaren niet alleen gedaan in meer productieefficiëntie, maar ook om de duurzaamheid van de fabriek te verbeteren.

Een van de grote projecten was de bouw van een nieuwe energiecentrale. Die levert stoom en elektriciteit levert aan de fabriek.

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.