Continental roept 170.000 motorbanden uit voorzorg terug

De Duitse fabrikant Continental kondigde deze week aan dat het 170.000 motorbanden terugroept. Dit vanwege mogelijke problemen met ongelijkmatige slijtage of scheuren in het rubber. Het gaat om banden van het type Attack, SportAttack, RaceAttack en RoadAttack, gemaakt tussen mei 2007 en medio dit jaar. Met de actie wil het bedrijf voorkomen dat de veiligheid van de weggebruikers in gevaar komt.

Het Duitse bedrijf geeftaan dat het rubber kan loslaten door scheuren en ongelijkmatige slijtage. Dit kan zorgen voor drukverlies in de banden. Het gaat hierbij voornamelijk om voorbanden. De problemen kunnen zich voordoen bij te zware belading of te weinig luchtdruk in de band. Volgens het bedrijf zijn er geen meldingen van ongelukken binnengekomen.

Risico

Gebruikers kunnen zelf checken of hun banden tot de risicogroep behoren door te kijken naar de zogeheten dot-code. Deze code is op de zijkant van iedere band te vinden en heeft onder meer een vier-cijferig nummer. Deze staat voor de week en het jaar waarin de band is geproduceerd.

Alle banden van bovengenoemde types die tussen week 19 van 2007 en week 26 van 2014 zijn gemaakt, behoren tot de risicogroep. De codes hiervoor zijn 1907 en 2614. Alle producten die in de tussenliggende periode zijn gemaakt, kunnen worden geruild voor andere producten. (Zie de afbeelding onderaan dit artikel voor specificaties van banden met mogelijke productiefouten)

Terugroepactie

Eindgebruikers kunnen voor vragen of vervangende producten contact opnemen met de dealer bij wie ze de banden hebben gekocht. Continental benadrukt dat het niet is gedwongen tot een terugroepactie, maar dat ze het uit eigen beweging doet. De actie beperkt zich tot deze banden, omdat volgens Continental er niets aan de hand is met producten van een ander type, maat of fabricagemoment.

De specificaties van de betreffende banden zijn:

Lees ook: Deel truckbanden Bridgestone in buitenland mogelijk lek

Auteur: Tom van Gurp

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.