stadsbus, Veolia

GT Radial ontwikkelt nieuwe band voor stadsbussen

GT Radial heeft een nieuwe band voor stadsbussen ontwikkeld. De nieuwe band is gepresenteerd tijdens de Commercial Vehicle Show 2013 van 9 tot en met 11 april in het Britse Birmingham.

De GAU861 is specifiek ontworpen voor het gebruik in stads- en streekvervoer. De band heeft onder meer een speciaal versterkte zijwand. Dit moet bescherming bieden en een maximale weerstand tegen wangbeschadiging te garanderen. De band is ook herprofileerbaar en daardoor goed te vernieuwen.

Busband

Door het nieuwe profielontwerp gecombineerd met een profieldiepte van 20,2 mm kan gegarandeerd een hoog comfort en een hoog kilometrage met de band geleverd worden. De band kent verder een gelijkmatige slijtage en heeft goede remeigenschappen.

Volgens Wim Reijmerink, directeur van Truck Tyre Partner, distributeur in de Benelux voor GT Radial, passen deze eigenschappen bij lokaal busverkeer waarbij veel stoppen en optrekken de gewoonste zaak van de wereld is. De band is overigens uitgebreid getest, zodat de GAU861 voldoet aan de hoogste eisen die gelden binnen Europa.

GT Radial

Voorlopig is de nieuwe GAU861 overigens alleen leverbaar in de maat 275/70R22.5. De band is geschikt voor montage op zowel de stuur- als op de trekas voor 4×2 en voor 6×2 configuraties. Op de zijwand heeft de band een M + S codering en een sneeuwvloksymbool. Daardoor behoudt de GAU861 een goede tractie in modderige en winterse (sneeuw)omstandigheden.

Volgens Reijmerink zijn de gemeten resultaten én de feedback uit de proef indrukwekkend. Reijmerink is ervan overtuigd dat de nieuwe band, samen met het reeds bestaande bandenprogramma voor de bussector, GT Radial een zeer interessante bandenpartner voor het stadsbusvervoer zal maken.

Auteur: Jose van der Wegen

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.