Continental presenteert testband uit paardenbloem

Continental presenteert tijdens de IAA voor bedrijfsvoertuigen in Hannover haar eerste testband die gemaakt is van natuurrubber uit paardenbloemen. Dit in navolging van namen als Bridgestone en Apollo Vredestein. De bandenfabrikant ontving in mei van dit jaar al de GreenTec Award 2014 voor het project, maar kan nu daadwerkelijk het prototype aan het publiek presenteren. 

Enkele jaren geleden ging Continental de samenwerking aan met twee wetenschappelijke instellingen en bloementeler om onderzoek te doen naar de mogelijkheid van de Russische paardenbloem als alternatief voor natuurrubber. De bandenfabrikant verwacht dat de band binnen tien jaar in productie genomen kan worden.

Rubber

“Na verschillende jaren van ontwikkeling, kunnen we nu de eerste banden met rubber uit paardenbloemen testen op de weg”, zo stelt Nikolai Setzer, lid van de Raad van Bestuur van Continental en verantwoordelijk voor afdeling ‘banden’. “We hebben voor een winterband voor personenauto’s gekozen, omdat die veel natuurlijk rubber bevatten.”

In tegenstelling tot de rubberboom, is de paardenbloem niet van een tropisch klimaat afhankelijk. Hierdoor kan Continental de transport naar de productiefabrieken verkorten en is de wereldwijde, groeiende vraag naar rubber beter bij te houden, zo wordt gesteld. Tevens heeft het milieu minder onder de productie te lijden.

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.