Goodyear gebruikt rijstafval voor productie nieuwe autoband

Goodyear gaat verbrandingsresten van rijstvliezen gebruiken om milieuvriendelijk silicia te maken, dat vervolgens gebruikt kan worden in autobanden. De silicia wordt gemengd met rubber en toegepast in de loopvlakken, zo laat de bandenfabrikant weten. Het rubber wordt hierdoor sterker en krijgt een lagere rolweerstand, aldus Goodyear. 

Normaal gesproken wordt het kaf van de rijst na de oogst afgevoerd naar stortplaatsen of verbrand om elektriciteit mee op te wekken. Nu kan dus ook het verbrandingsproduct gebruikt worden. Het bedrijf testte de silicia van rijstresten de afgelopen twee jaar in haar eigen innovatiecentrum. De prestaties van de nieuwe banden zijn gelijk aan banden gemaakt uit traditionele bronnen, zo stelt de producent.

Banden

“Rijstresten zijn een alternatieve bron voor silicia en helpen daarnaast de hoeveelheid rijstvliezen dat op stortplaatsen terecht komt te reduceren”, zo stelt interim-chef Joseph Zekoski namens het bedrijf. “Dit laat tevens zien dat Goodyear zich inzet op het gebied van innovatie en milieu. Onze innovaties focussen op milieuvriendelijke productie, prestatie en distributie van banden. Zo zijn we bijvoorbeeld de mogelijkheden aan het bekijken voor het gebruik van olie uit sojabonen ter vervanging van materialen in banden die zijn gemaakt op basis van petroleum.”

Ieder jaar wordt wereldwijd meer dan 700 miljoen ton rijst geoogst, zo blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties. De stortingen van het afvalproduct van de rijst onderbrengen, is een uitdaging voor het milieu. Daarom worden de resten vaak verbrand om elektriciteit op te wekken en op die manier de hoeveelheid gestort afval terug te dringen. Dat verbrandingsproduct kan nu dus gebruikt worden tijdens de productie van nieuwe banden.

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.