anwb, vlag

Kwaliteit winterbanden steeds beter, Continental winnaar ANWB-test

Winterbanden worden steeds beter. Dat blijkt uit de resultaten van de ANWB Winterbandentest 2013. Vooral grip op nat wegdek en bij sneeuw is verbeterd. Dit komt de verkeersveiligheid ten goede. Tegelijkertijd kunnen automobilisten met het gebruik van winterbanden besparen  op brandstofverbruik en dus op brandstofkosten, want winterbanden worden ook steeds zuiniger. Dit jaar is het merk Continental winnaar van de test.

De winterbanden zijn getest in twee populaire maten. Het gaat om winterbanden in de maten 185/60 R15T en 225/45 R17H. Die eerste maat zit onder auto’s zoals de Alfa Romeo MiTo, Citroën C3 en VW Polo. De andere bandenmaat vind je doorgaans onder auto’s zoals de Skoda Octavia, BMW 1-serie, VW Golf en Renault Mégane.

Snelheidscodering

De 225/45-banden worden in de winkel aangeboden met snelheidscodering H (tot 210 km/h) en V (tot 240 km/h). De ANWB raadt aan om in deze bandenmaat te kiezen voor snelheidscodering H omdat vooral de prestaties in de sneeuw dan veel beter zijn. Om die reden hebben zij ook dit type band in de winterbandentest 2013 gebruikt.

Top 3 winterbanden maat 185/60 R15T

merk/type

adviesprijs

Continental WinterCtc TS850 € 90
Dunlop Winterresponse-2 € 95
Michelin Alpin A4 € 95

Top 3 winterbanden maat 225/45 R17H

merk/type

adviesprijs

Continental WinterCtc TS850 ;€ 210
Bridgestone Blizzak LM-32 S € 180
Michelin Alpin A4 € 195

Winterbandentest 2013

Testresultaten per bandenmaat:

Bandenmaat 185/60 R15T
Bandenmaat 225/45 R17H

Net als in voorgaande jaren zijn alle testbanden voor de winterbandentest 2013 anoniem ingekocht bij bandenhandelaren. Zo voorkomt de ANWB dat ze ‘geprepareerde’ of ‘speciale’ banden krijgen. En weten ze zeker dat de banden die we in de Winterbandentest 2013 testen, identiek zijn aan de winterbanden die klanten in de winkel kopen.

Eindoordeel

Er is getest op de volgende onderdelen: Grip op droog wegdek, Grip op nat wegdek, Grip op sneeuw, Grip op ijs, Slijtvastheid, Geluidsproductie, Verbruik, Hoge snelheid. In het eindoordeel van, en de aanbeveling over een band laat ANWB de onderlinge samenhang van deze eigenschappen meewegen. Een band verdient alleen het predicaat ‘zeer aan te raden’ als is vastgesteld dat alle eigenschappen van hoog niveau zijn.

De eigenschappen van een band zijn in principe strijdig. Zo gaat het verbeteren van de grip bijvoorbeeld ten koste van de slijtvastheid (kijk maar naar Formule 1-banden: fantastische grip maar slechts voor 15 rondjes). In de Winterbandentest 2013 beoordeelt ANWB hoe goed een fabrikant erin geslaagd is een veilig en duurzaam compromis te vinden.

All seasonbanden

Over all seasonbanden – banden dus die zowel zomerband- als winterbandeigenschappen bezitten – publiceert ANWB meer na de winterbandentest van volgend jaar. De all seasonbanden zijn onlangs (augustus 2013) op hun zomerbandeigenschappen getest en worden komende winter op hun wintereigenschappen beproefd.

De ANWB adviseert ook na de Winterbandentest 2013 weer iedereen die de auto in de winter dagelijks gebruikt en/ of op wintersport gaat, te kiezen voor winterbanden. Winterbanden bieden betere grip door een zachtere rubbersamenstelling en een aangepast profiel. Daardoor presteren ze optimaal in het winterseizoen. Daarnaast zijn winterbanden in veel landen verplicht tijdens de winter of bij winterse omstandigheden.

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.