‘Prestatie allseason-band ondermaats bij kou en hitte’

All seasonbanden scoren niet goed in winterse omstandigheden of bij hoge temperaturen in de zomer. Dat blijkt uit de Winterbandentest 2014 van de ANWB. Banden worden in hun specialisme steeds beter, luidt de conclusie. “Een goede winterband is onverslaanbaar in winterse omstandigheden. Net zoals een goede zomerband dat onder zomerse omstandigheden is”, zo stelt de organisatie. 

De ANWB testte samen met verschillende zusterorganisaties veertien winterbanden van de maat 175/65R 14T en evenzoveel in de maat 195/65R 15T. Ook werden vier allseason-banden in de maat 195/65R 15H getest.

Allseason

‘Waar gespecialiseerde zomer- of winterbanden onder deze omstandigheden hun normale niveau halen, presteren allseason-banden in die gevallen slechter”, zo stelt de ANWB. “Van de vier geteste allseason-banden scoren er twee met twee sterren matig en twee met één ster slecht.” De ANWB adviseert dan ook met allseason-banden de snelheid en volgafstand aan te passen aan de tekortkomingen van die banden.

In Nederland doen de allseason-banden het met vlakke wegen en relatief milde temperaturen onder winterse omstandigheden overigens nog best aardig, zo laten de onderzoekers weten. “Maar vooral de zijdelingse grip die hard nodig is op bijvoorbeeld bochtige trajecten, blijft duidelijk achter. In wintersportgebieden waar je veel te maken hebt met hellende bochtige wegen, wordt het gebruik van de allseason-band dan ook afgeraden.”

Temperaturen

Opvallend is dat in de zomer de prestaties van de allseason-banden veel slechter zijn dan die van de specialist voor het jaargetijde, zo laat de ANWB weten. “Bij hoge temperaturen reageren de banden onvoorspelbaar en kunnen daardoor zelfs onveilig zijn”, zo wordt geconcludeerd.

In Nederland kan de allseason-band volgens de test-organisaties een oplossing zijn voor een tweede auto die ook ’s winters gebruikt wordt, maar niet meegaat op vakanties. “Maar het veiligste is het toch om in de winter winterbanden te monteren en die na de winter weer om te wisselen voor een set goede zomerbanden.”

Winterbanden

Bij de geteste winterbanden kwamen in beide maten vier banden met vier sterren uit de test. Dat komt met de beoordeling ‘goed’ overeen. Twee banden scoorden in beide maten slechts één ster en worden dan ook bestempeld als ‘slecht’.

 

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.