
Continental en Goodyear winnen ANWB-zomerbandentest 2014
De Continental ContiEcoContact5 en de Goodyear Effic. Grip Performance hebben de ANWB-zomerbandentest 2014 gewonnen. Zoals elk jaar test de ANWB banden in twee populaire bandenmaten op hun prestaties en eigenschappen. Dit jaar zijn de banden in de bandenmaten 175/65 R 14 T en 195/65 R 15 V getest.
Om leden goed en objectief over banden te kunnen adviseren voert de ANWB sinds jaar en dag bandentests uit.
Bandenhandelaren
Uniek aan deze test is dat alle banden anoniem gekocht worden, bij bandenhandelaren en via internet. Hiermee wordt voorkomen dat de ANB geprepareerde of speciale banden krijgt. “Zo weten we zeker dat de geteste banden identiek zijn aan exemplaren die een consument ook koopt”, aldus de wielrijdersbond.
Uit de test van dit jaar blijkt de kwaliteit van de banden op peil blijft. “In de bandenmaat 175/65/R14 T krijgen van de zestien geteste exemplaren er zes vier sterren (goed). Nog eens zes banden krijgen drie sterren (voldoende). Bij bandenmaat 195/65 R15V halen zeven van de zeventien beproefde banden vier sterren (goed) en acht krijgen drie sterren (voldoende)”, meldt de ANWB.
Zomerbandentest 2014: welke banden
De banden zijn getest in twee populaire maten. Dit jaar hebben ze de bandenmaten 175/65 R 14 T (zoals op de rode Ford Fiesta testauto) en 195/65 R 15 V (op de blauwe testauto, een Volkswagen Golf) onder de loep genomen.
De bandenmaat 175/65 R14 T ligt vooral onder auto’s uit de kleine middenklasse, zoals de Citroën C3, Fiat 500, Ford Fiesta, Opel Corsa C en Toyota Yaris. Bandenmaat 195/65 R 15 V ligt vooral onder de middenklasse modellen en onder wat oudere modellen uit de grotere middenklasse.
Top 3 zomerbanden maat 175/65 R14T
Top 3 zomerbanden maat 195/65 R15V
Testresultaten per bandenmaat
Bandenmaat 175/65R 14T
Bandenmaat 195/65R 15V
Werkwijze
Anders dan bij bijvoorbeeld het bandenlabel worden in de ANWB-test alle banden vergeleken op dezelfde dag, onder dezelfde omstandigheden en op hetzelfde circuit. Verder worden alle eigenschappen van een band getest en niet bijvoorbeeld alleen de remweg op nat wegdek, als maat voor de veiligheid.
Ook zijdelingse grip (weerstand tegen wegslippen van de auto) en de weerstand tegen aquaplaning op nat wegdek moeten aan strenge normen voldoen, net als alle eigenschappen op droog wegdek en de slijtvastheid, om te kunnen spreken van een veilige band.
Levensduur
De slijtage van een band zegt niet alleen iets over de levensduur van een band, ook over de veiligheid. Immers een band die te snel slijt heeft na bijvoorbeeld 10.000 km duidelijk minder profiel en kan dus minder goed uit de voeten met veel water op de weg. Dit voorbeeld maakt duidelijk dat, om goed te kunnen adviseren over een band, alle bandeigenschappen in onderlinge samenhang moeten worden beproefd en beoordeeld.
Juist die onderlinge samenhang is belangrijk want veel eigenschappen van een band zijn namelijk strijdig. Zo gaat het verbeteren van de grip ten koste van de slijtvastheid (kijk maar naar formule 1 banden, fantastische grip maar slechts voor 15 rondjes). Iedere bandenfabrikant moet zodoende een compromis tussen allerlei strijdige eigenschappen vinden. In de bandentest beoordeelt ANWB wij hoe goed een fabrikant erin geslaagd is een veilig en duurzaam compromis te vinden.
Zomerbanden
Dit doen ze door alle bandeigenschappen uitgebreid te testen en te beoordelen. Voor zomerbanden gaat het dan om de eigenschappen op droog wegdek, op nat wegdek, de geluidsproductie, het verbruik, de slijtvastheid en de duurzaamheid op hoge snelheid. In het eindoordeel laten ze de onderlinge samenhang meewegen. Een band verdient alleen het predicaat ‘goed’ als vastgesteld is dat alle eigenschappen van hoog niveau zijn.