Weinig bezoekers op eerste Automotive Trade Show

De eerste editie van de Automotive Trade Show werd vorige week bezocht door 3.300 mensen. Dat maakte de organisatie onlangs bekend. Er was gehoopt op een aantal tussen de zeventien- en de twintigduizend. Mede doordat veel mensen zich wel registreerden, maar het evenement niet bezochten, was er teleurstelling over het aantal geïnteresseerden. “Het bezoekersaantal mag zeker hoger volgend jaar”, zegt mede-organisator Dirk Brink. “We willen er komend jaar dan ook meer bekendheid aan geven.”

De vakbeurs werd afgelopen week voor de eerste keer gehouden in de Utrechtse Jaarbeurshallen. De beurs richt zich op de gehele automotivebranche en wil het gat opvullen dat is ontstaan doordat de AutovakRai vorig jaar niet doorging.

Autobanden

Diverse bandenimporteurs en groothandels waren aanwezig in Utrecht. Onder meer importeur VDR en distributeur Van den Ban gaven acte de présence. Ook andere sectoren, zoals occasionbedrijven en aanbieders van opleidingen, hadden hun weg gevonden naar Utrecht.

Bandenspecialist De Klok Banden greep de beurs aan om de producten van GT Radial onder de aandacht te brengen van de bezoeker. Al waren er daar in Utrecht niet zo veel van, vonden ook verschillende standhouders.

Evenement

”Dat moet volgend jaar echt beter”, zegt Brink. ”We zijn natuurlijk mede afhankelijk van de bezoekersaantallen. Dit jaar hebben we er pas een maand voor aanvang van het evenement aandacht aan gegeven in de media. Het komende jaar willen we daar eerder mee zijn.”

In total hadden ruim 7.700 mensen zich geregistreerd, waarvan er uiteindelijk dus maar liefst 4.400 niet kwamen opdagen. ”Wellicht hebben ze zich impulsief aangemeld en elders al een beurs bezocht, waardoor ze niet naar ons zijn gekomen. Al heeft het lagere aantal bezoekers ook voordelen. Voor de standhouders is het op deze manier makkelijker om de relaties en potentiële klanten die wél aanwezig zijn, uitgebreid te woord te staan.”

Automotive

Op de eerste dag van de Automotive Trade Show waren alleen grossiers welkom. Ongeveer zeshonderd van hen bezochten die dag de vakbeurs. ”We wilden kijken of daar animo voor was. Maar het was qua bezoekers de minste dag. Daarom hebben we volgend jaar niet opnieuw een grossiersdag.”

Want de organisatie hoopt in 2015 toch met een nieuwe editie te komen. Volgens eigen zeggen heeft het al zeventien standhouders voor de volgende editie weten te strikken. ”Al moeten we nog even bekijken of het evenement volgend jaar drie of vier dagen duurt. We verwachten dan meer bezoekers, mede omdat Autotechnica (in Brussel, red.) en Automechanika (in Frankfurt, red.) niet plaatsvinden. Dat kan voor ons gunstig zijn.”

Standhouders

Brink is al met al positief gestemd over het nieuwe evenement. ”De opzet is geslaagd. Het aantal van 230 standhouders was mooi. Dat is meer dan voldoende. Qua bezoekers richten we ons vooral op de beslissingsbevoegden in de automotivebranche en die waren zeker aanwezig. Particulieren zijn ook welkom, maar daar ligt onze focus niet. Het is geen consumentenbeurs, met particulieren die alleen maar langskomen voor de gratis tasjes en andere hebbedingetjes.”

Over twee maanden wil de organisatie de beurs evalueren met vertegenwoordigers van de branches die op het evenement waren. ”Met hen willen we gaan bekijken wat er verbeterd kan worden en hoe we dat aan moeten pakken. Maar de wens is sowieso om een breed georiënteerde beurs blijven. We willen alle deelmarkten van de automotivebranche bedienen.”

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.