WINTERBANDEN

440.000 automobilisten rijden ook in zomer op winterbanden

ZOETERMEER – Een winterband (L) en een zomerband (R). Ondanks het aanhoudende zachte winterweer laten nog steeds autobezitters winterbanden monteren. Wellicht met het oog op de wintersport; in de Alpen is het nu eindelijk goed aan het sneeuwen. ANP PHOTO LEX VAN LIESHOUT

Van het Nederlandse wagenpark rijdt 5,6% in de zomer op winterbanden, zo blijkt uit onderzoek van Kwik-Fit onder bijna 1650 auto’s. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek laten zien dat er in Nederland rond de 7.8 miljoen auto’s zijn, omgerekend zijn dat dus ongeveer 440.000 automobilisten in de zomer op winterbanden. De meeste auto’s in Nederland rijden zowel in de winter als in de zomer op Michelin banden, daarna zijn Continental en Bridgestone de meest populaire bandenmerken.

In de winter rijdt ongeveer 32% van de Nederlanders op winterbanden. Dit betekent dat ruim 17% van de winterbandenbezitters afgelopen zomer is doorgereden zonder de bandenwissel naar zomerbanden.

Vergeten

Dit kan komen omdat deze automobilisten vergeten te wisselen naar zomerbanden of er bewust voor kiezen om door te rijden. Dit heeft wel consequenties want het brandstofverbruik (CO2-uitstoot) van winterbanden in de zomer ligt hoger, de banden slijten sneller en hebben bij hogere temperaturen vaak een langere remweg.

“Het niet wisselen naar zomerbanden wordt vaak ingegeven door de economische druk op de huishoudportemonnee of omdat automobilisten denken dat de winterbanden sowieso voor meer grip zorgen”, aldus Arjan van der Meer, marketing directeur van Kwik-Fit.

Onwetendheid

“Beide beweegredenen komen voort uit onwetendheid, het doorrijden op winterbanden in de zomer is niet alleen onveilig door een vaak langere remweg, maar ook kostbaar omdat de banden sneller slijten en dus eerder vervangen moeten worden.”

Het onderzoek is uitgevoerd in augustus 2012 onder bijna 1650 particuliere en zakelijk gereden auto’s. Kwik-Fit heeft in samenwerking met JES Marketing Onderzoek een steekproef samengesteld om een betrouwbaar beeld in zowel de winter als de zomer van het Nederlandse wagenpark te krijgen.

Auteur: Fred Kramer

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.