Goederenvervoer, spoor, bandentransport

Bandenimport China voortaan ook per spoor bij Heuver

Heuver Bandengroothandel gaat voortaan ook per spoor banden importeren vanuit China. Het bedrijf heeft in het AsiaEur-spoortraject een extra aanvoerlijn naast de zeeroute gevonden. Met deze nieuwe spoorlijn van meerdere plaatsen in China rechtstreeks naar Hamburg in Duitsland kunnen containers nu met iets meer dan twee weken op hun bestemming zijn. 

Door de exclusieve samenwerking met Aeolus, nam de vraag naar banden en dus het aantal containers de laatste jaren sterk toe. Door die groei is er veel druk op het voorraadbeheer, waarin de lange aanvoerlijn over zee belemmerend kan zijn, meldt Heuver.

Piekperioden

“Deze zomer hoorden we over de relatief nieuwe spoorverbinding van China en de regio Henan, waar de Aeolus-fabriek staat, naar Hamburg”, zegt Bertus Heuver, directeur Heuver Bandengroothandel.

“Deze bijna rechtstreekse verbinding van de fabriek naar ons magazijn was het waard om ons er in te verdiepen. Grootste troef van dit traject is de tijdwinst. De containers zijn ten opzichte van zeevervoer in de helft van de tijd op hun bestemming. De impact daarvan laat zich uitrekenen als er pieken zijn in de vraag. We voorkomen, door in die gevallen voor het spoor te kiezen, dat backorders gedurende langere tijd ontstaan. De banden zijn dan met iets meer dan twee weken op hun bestemming. Dus profiteert onze klant.”

Aanvoer over zee blijft

Het internationale vervoer tussen China en Europa neemt steeds verder toe. De treinverbinding met Jiaozuo (Henan) is een soort hedendaagse ‘zijderoute’. Hoe sneller goederen over en weer ter plekke zijn, hoe beter. Daarin speelt de spoorlijn een centrale rol.

Heuver: “Voor ons is deze spoorlijn een welkome aanvulling op de zeeroute. We blijven zoveel mogelijk over water aanvoeren, mede om de verkeers- en milieudruk te verlagen, maar het maakt ons flexibeler. Er rijden inmiddels enkele malen per week treinen met zo’n 40 containers op de route. Dat vergroot de flexibiliteit en uiteindelijk kunnen we onze klanten nog sneller en beter helpen. Dat staat centraal.”

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.