discolor tyre

Gekleurde band geeft voortaan slijtage aan

Een oranje laag die onder zich onder de normale rubberlaag van de band bevindt. Daarmee kan worden aangegeven in welk stadium van slijtage de band is. Twee ontwerpers hebben deze zogeheten Discolor Tyre ontwikkeld. 

De staat waarin banden verkeren is voor de doorsnee automobilist vaak moeilijk in te schatten. buiten de normale indicatorern is het bekijken van het profiel vaak de enige manier om te meten of de band aan vervanging toe is. Twee ontwerpers Gao Fenglin en Zhou Buyi hebben nu de  Discolor Tyre als studie ontworpen, een band waarbij je met één oogopslag ziet hoe-ie eraan toe is.

Briljant

Eigenlijk is het concept van de designers  even simpel als briljant. Onder de normale, zwarte rubberlaag bevindt zich een helder oranje onderlaag. In tegenstelling tot de normale slijtage-indicatoren die zich op elke moderne band bevinden, is deze laag heel makkelijk te spotten als je aan komt lopen bij je auto. Zijn je banden oranje, dan moeten ze vervangen worden.

Experimenten

De studie gaat uit van een levensduur van ongeveer 20.000 kilometer, maar eventueel is dat aan te passen aan de samenstelling van de band. Een ander voordeel is dat scheurtjes makkelijker te zien zijn op een nog verse band. Overigens is de Discolor Tyre niet de enige voorzet voor een verkleurende band bij slijtage.

Er wordt ook druk geëxperimenteerd  met banden die meerdere kleurlagen bevat en een band die een ultraviolette laag bevat, die verkleurt als de zon erop schijnt.

Onderwerpen: ,

Auteur: Fred Kramer

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.