Mitas ontwikkelt landbouwwiel met eigenschappen rupsband

Europese bandenproducent Mitas is bezig met de ontwikkeling van een landbouwband die eruitziet als een traditionele luchtband, maar de eigenschappen van rubberen tracks heeft. De PneuTrac is nu nog in de conceptfase, maar wordt bij wijze van voorproefje tijdens de landbouwbeurs Agritechnica 2013 in Hannover gepresenteerd. 

Bij een lage bandenspanning wordt de PneuTrac zo plat dat het contactoppervlak op dat van een rupsband lijkt. Hierdoor wordt de ronddraaiende beweging van de wielen beter op het asfalt overgebracht en zal de band dus minder slippen.

Eigenschappen

Voor de conceptband zijn de eigenschappen van verschillende typen banden gecombineerd. Door het verbeterde tractie-rendement moeten kosten worden bespaart en is ook bij een lage bandenspanning het rijgedrag stabiel. Volgens Mitas-directeur Andrew Mabin laat het concept zien dat de producent ‘outside the box’ durft te denken en dit doet met een sterke focus op landbouwbranche.

“We hebben nog tijd nodig om het concept om te zetten in een commercieel product, maar de eerste testresultaten zijn erg veelbelovend”, zo stelde hij in het Duitse ‘Gummibereifung’  weten. Volgens Mabin moet het uiteindelijke product qua prijs gaan concurreren met de prijzen voor tracks.

Prestaties

De PneuTrac moet de prestaties van landbouwmachines gaan verbeteren. De complete testresultaten zullen tijdens de Agritechnica worden gepresenteerd. De landbouwtechnologiebeurs in het Duitse Hannover vindt plaats van 12 tot en met 16 november.

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.