bridgestone, kantoor

Bridgestone: 310 miljoen boete wegens illegale prijsafspraken

Bridgestone heeft een schikking getroffen met de Amerikaanse Justitie vanwege het maken van illegale prijsafspraken. De boete die de bandenproducent moet betalen bedraagt 425 miljoen dollar (310 miljoen euro). Bridgestone had de kartelwet overtreden bij de verkoop van anti-vibratie rubbers voor de automotive industrie. De overtredingen vonden plaats tussen 2001 en 2008.

De bandenfabrikant is ervan overtuigd dat de overtredingen inmiddels niet meer voorkomen. Tegen verantwoordelijke personeelsleden zijn stappen ondernomen. Ook worden diverse bonussen aan het topmanagement ingetrokken, om te laten zien dat zij oprecht spijt hebben van de kwestie.

Wet- en regelgeving

“Met het oog op het herstel van het vertrouwen van onze klanten en de vele gemeenschappen waarin wij zaken doen, zal de Bridgestone Group zich nog meer inzetten voor een volledige naleving van alle relevante wet-en regelgeving door middel van verbetering van onderwijs, opleiding, en de regelmatige interne evaluaties”, schreef Bridgestone in een verklaring.

“Het management van de Bridgestone Group is volledig toegewijd om onze wereldwijde activiteiten en bedrijven op een ethische en legale manier uit te voeren. We betreuren de acties die resulteerden in deze schikking en dat we deze activiteiten niet eerder ontdekt hebben.”

Schikking

Als gevolg van het aangaan van de schikking , zal Bridgestone Corporation een speciaal verlies van ¥ 44790000000 (310 miljoen euro) opnemen voor het fiscale jaar eindigend op 31 december 2013. Dat heeft overigens geen invloed op de verwachte financiële resultaten, meldt het bedrijf.

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.