tijgermug

Bandenhandel plaatst lokvallen tegen tijgermuggen

Een aantal bandenbedrijven plaatst lokvallen tegen de gevaarlijke tijgermug. De vallen worden geplaatst op en rond de bedrijventerreinen. Via onder meer de autobandenhandel kunnen dergelijke muggen zich verplaatsen naar ons land. De diertjes kunnen namelijk hun eitjes plaatsen in partijen gebruikte banden en kunnen op die manier in Nederland ellende veroorzaken. Inmiddels is bij één bandenbedrijf in Emmeloord de tijgermug aangetroffen.

De plaatsing van de vallen komt tot stand na overleg tussen voedsel- en warenautoriteit NVWA, het RIVM en brancheorganisatie Vaco. In het verleden zijn bij bandenverkopers in onder andere Oss, Weert, Montfoort, Almere en Lelystad tijgermuggen aangetroffen. Ook in Emmeloord doken de diertjes al eerder op.

Bandenbedrijven

Toen is besloten om de mug actief te gaan bestrijden en ook dit jaar is besloten om preventief maatregelen te nemen. In 2009 is de NVWA begonnen met het structureel monitoren op de mogelijke aanwezigheid van exotische muggensoorten op bedrijven die gebruikte banden importeren.

Tijgermuggen kunnen gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid. Ze verspreiden dengue (knokkelkoorts) en andere ziekten. Knokkelkoorts kan in sommige zeer ernstige gevolgen hebben voor mensen. Al is de kans op besmetting niet zo groot. Je moet namelijk al drager zijn van de ziekte en ook gestoken worden door een mug die een dergelijke ziekte bij zich draagt.

Lees ook: NVWA bestrijdt Aziatische tijgermug bij zeven bandenbedrijven

Auteur: Tom van Gurp

1 reactie op “Bandenhandel plaatst lokvallen tegen tijgermuggen”

Wilfred Reinhold|25.06.14|06:51

Gisteren werd bekend dat bij bandenbedrijf in Emmeloord tijgermuggen zijn aangetroffen. Het vorig jaar gesloten convenant tussen VACO en minister van Volksgezondheid werkt dus niet. Er zou wettelijk geregeld moeten worden dat ingevoerde containers met banden worden behandeld met een bestrijdingsmiddel. Pas dan zal een eind kunnen komen aan de invoer en verspreiding van tijgermuggen met de import van gebruikte banden. Wilfred Reinhold, platform Stop invasieve exoten

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.