bandenspanning

Automobilisten rijden met verkeerde bandenspanning

De bandenspanning van automobilisten is vaak niet in orde. Een kwart rijdt met een te lage bandenspanning, een derde met een te hoge en slechts ruim de helft heeft de luchtdruk in de banden van zijn auto op orde. Dat blijkt uit onderzoek van het Duitse blad Autobild, die daartoe een steekproef uitvoerde onder 100 auto’s. Uit een ander onderzoek blijkt dat in Nederland 62 procent van de auto’s op onderspanning rijdt.

De auto’s werden begin deze maand getest op parkeerplaatsen langs de snelweg in Duitsland. De actie, die in samenwerking met bandengrondstoffenleverancier Lanxess werd georganiseerd, was vooral gericht op de voorlichting van vakantiegangers.

Bandenspanning

Er zijn wel vraagtekens te zetten bij het onderzoek. Normaliter meet je de juiste bandenspanning bij koude banden. Langs de snelweg rijden de automobilsiten op opgewarme banden door het rijden. Te zachte banden zijn de oorzaak van klapbanden tijden het rijden. Je kunt je band beter een iets te hoge spanning geven. Langzaam leeglopen doet die sowieso en het levert geen gevaar op, maar wel een extra kostenbesparing van een paar tientjes per jaar.

Auto Bild adviseert om de banden van een met vakantiebagage geladen auto 0,2 a 0,4 bar harder op te pompen dan de fabrikant voorschrijft. De gecontroleerde automobilisten werden daarnaast gewezen op de gevaren van te hard opgepompte banden, maar vooral die van te zachte banden, omdat deze veel ernstiger zijn.

Zachte banden

Bij het overschrijden van de voorgeschreven bandenspanning liggen de gevaren van een langere remweg, harder slijtende banden en minder comfort op de loer. Bij te zachte banden neemt de rolweerstand en daarmee de temperatuur van de banden toe. Bij warm weer, zwaardere belading en hoge snelheden is de kans op een klapband veel groter. Daarnaast nemen de rijeigenschappen af en het brandstofverbruik toe.

Van Duitse automobilisten is bekend dat zij over het algemeen meer aandacht besteden aan hun banden dan de gemiddelde Nederlandse Automobilist. Wellicht ligt hierin ook de verklaring dat uit onderzoek door de Stichting Band op Spanning is gebleken dat ruim 62 procent van de Nederlandse auto’s met te zachte banden rijdt. Daarnaast blijkt ook nog eens 6,8 procent met een lekke band te rijden.

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.