kwikfit, banden, monteur

ETRMA: Bandenvervangingsmarkt blijft onder druk staan

Volgens de European Tyre and Rubber Manufacturers’ Association (ETRMA) blijft de bandenvervangingsmarkt onder druk staan. Dat blijkt uit gegevens over het eerste halfjaar van 2013 die ETRMA pas bekend heeft gemaakt.

Uit de gegevens over juni blijkt dat de activiteit nog steeds gering is, al is er wel sprake van enige vooruitgang. Volgens Fazilet Cinaralp, Secretary General van ETRMA, is het opvallend dat de Zuid-Europese landen meer groei realiseren dan de DACH-landen of Scandinavië.

Bandenwissel

Hier is wel een verklaring voor te vinden volgens Cinaralp. “In Zuid-Europa ontkomen consumenten niet langer aan een bandenwissel. Blijkbaar is de bodem daar in zicht gekomen.”

Wordt gekeken naar de banden per segment, dan valt op dat de bandenvervangingsmarkt voor truckbanden niet eens zo slecht draait. Het is zelfs het enige bandensegment dat weet te groeien met 5%. In het eerste halfjaar van 2012 wist de trucksector 3.741.000 banden te verkopen, nu is dit gestegen naar 3.925.000 banden.

Bandenverkoop

Voor de andere segmenten geldt helaas dat deze nog steeds onder de markt van 2012 draaien. De consumentenmarkt kende een daling van 6% van 96.717.000 banden vorig jaar naar 91.249.000 banden in het eerste halfjaar van dit jaar.

Voor de agarische sector gold een afname met 4% tot 924.000 banden dit eerste halfjaar. Dit was vorig jaar in dezelfde periode nog 959.000. Ook bij motor- en scooterbanden is er een afname zichtbaar met 5% naar 5.026.000 banden. Dit waren er vorig jaar nog 5.314.000.

cijfers, bandenmarkt

Auteur: Jose van der Wegen

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.