regen, auto, band, grip, nat wegdek

Nieuwe band behoudt grip op nat wegdek, ook na slijtage

Michelin heeft op de autoshow in Detroit een nieuwe band getoond die niet alleen gegarandeerd 100.000 kilometer meegaat, maar ook nog eens tijdens de hele levensduur goede grip op nat wegdek levert. De nieuwe Premier A/S-band levert volgens Michelin goede veiligheid, zelfs als er slijtage is opgetreden. Ook is door de EverGrip-technologie de remweg korter op natte wegen dan bij reguliere banden.

Volgens Michelin komt dit door de meer  dan 150 ‘verborgen’ groeven die tevoorschijn komen als de band slijt. Deze groeven zorgen voor extra waterafvoer. De Michelin Premier A/S-band komt deze lente beschikbaar op de Noord-Amerikaanse markt.

Groeven voor waterafvoer

De band zou een grote doorbreek betekenen in de veiligheid door autobanden, meldt Michelin. Banden hebben namelijk groeven nodig om water af te voeren en grip op de weg te houden. Tot nu toe verliezen banden grip op nat wegdek als er slijtage optreedt; de band wordt dan vlakker. Deze nieuwe band behoudt echter de tractie door drie innovaties.

De band is gemaakt van een nieuw soort rubber dat siliconen en zonnebloemolie bevat. De siliconen zorgen voor de hechting en de naleving van het loopvlak op de weg voor hoge tractie in natte omstandigheden. De zonnebloemolie bezorgt de band grip op nat wegdek bij lagere temperaturen.

Slijtage

De tweede innovatie is dat er extra water afgevoerd kan worden door een speciale vorm van de regengroeven. Normaal gesproken verliezen ze diepte als de band verslijt, waardoor er minder water afgevoerd wordt. Maar bij deze nieuwe band is de groef zo gevormd, dat hij breder wordt na slijtage. Daardoor kan er nog altijd voldoende water afgevoerd worden, ook als de groef minder diep is.

Bovendien zijn er maar liefst 150 verborgen groeven die water afvoeren, om grip op nat wegdek te behouden. Die worden zichtbaar zodra er een bepaalde mate van slijtage is opgetreden.

Bandenmaten

De Michelin Premier A/S met EverGrip compound komt deze lente in Noord-Amerika op de markt in 32 maten, variërend van 185/65R15 tot 245/45R18 en met een 60.000 mijl garantie. Ze worden in Noord-Amerika geproduceerd.

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.