montage, winterband, banden, vervanging

Winterbandenverkoop trekt aan wegens vervangingsvraag

Nadat er vorig jaar een verkoopdaling was van winterbanden, trekt de vraag dit jaar naar verwachting weer aan. Dat komt vooral omdat er veel winterbanden zijn verkocht in de topjaren 2010 en 2011. Die moeten nu vervangen worden, omdat ze versleten zijn. Indien automobilisten vanwege de economische crisis vervanging van de winterbanden uitstellen, kan dat veel gevaarlijke situaties opleveren.

De verkoop beleefde in de winter van 2010/2011 een piek, nadat Duitsland de regelgeving voor het winterrubber had aangescherpt. In totaal vlogen er 1,7 miljoen winterbanden over de toonbank, ruim 40 procent meer vergeleken met de 1,2 miljoen stuks een jaar eerder. In 2011/2012 viel de verkoop iets terug tot 1,6 miljoen stuks. Vorig jaar daalde de verkoop verder tot 1,2 miljoen banden.

Profieldiepte

Een winterband moet minimaal 4 mm profieldiepte hebben om veilig te zijn bij koud weer. Winterbanden kunnen niet worden opgereden tot de wettelijk toegestane minimale profieldiepte van 1,6 mm. Al bij 4 mm is de grip op besneeuwde weg sterk teruggelopen. Ze ‘oprijden’ in de zomer is ook geen optie.

Met de afnemende profieldiepte nemen de eigenschappen op de natte weg af, daarnaast is de remweg op droge weg altijd langer dan die van een zomerband. Overigens is 1,6 mm minimale profieldiepte ook voor zomerbanden aan de krappe kant. De bandenbranche adviseert om altijd minimaal 2 mm aan te houden.

Regelgeving

In tegenstelling tot in Nederland zijn winterbanden in landen als Duitsland en Oostenrijk wettelijk verplicht. De regelgeving wordt daar streng gehandhaafd met hoge boetes die kunnen oplopen tot 5000 euro. Hoewel het kwik in Nederland over het algemeen lang niet zo ver daalt als bij onze oosterburen, worden winterbanden bij minder dan 7 graden wel aanbevolen.

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.