platte band, kapot, lek, auto, verwisselen

Onderzoek: staat van banden Belgische auto’s steeds slechter

De autobanden in België zijn in steeds slechtere staat. Maar liefst 38,6 procent van de voertuigen rijdt rond met minstens één band die niet helemaal goed meer is en controle behoeft. Dat is 8 procent meer dan vorig jaar. Het gaat dan onder meer om scheurtjes, beschadigde zijwanden en velgen en een inrijding of snee in het loopvlak. Dat blijkt woensdag uit de resultaten van de ‘Rolling Wheel’-studie van Pneuband, de commissie van bandenfabrikanten van sectorconfederatie Federauto.

Het blijkt dat bijna een op de tien gecontroleerde voertuigen minstens één band heeft die de bestuurder en de andere weggebruikers in gevaar brengt.

Profiel

Verder rijdt 7,6 procent van de bestuurders met banden waarvan de diepte van de profielen minder zijn dan de 1,6 mm, die door het Belgisch verkeersreglement opgelegd is. Bovendien had eind mei 7 procent van de gecontroleerde voertuigen nog winterbanden en 2,8 procent tegelijk zomer- en winterbanden.

Federauto stelt volgens het Nieuwsblad dat in het algemeen de groei van de slechte bandenkwaliteit van de laatste jaren gestabiliseerd lijkt te zijn. De sectorconfederatie vindt de staat van de banden van het Belgische wagenpark niettemin verontrustend en raadt de bestuurders aan de bandenkwaliteit en de -spanning één keer per maand te controleren.

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.