profiel, winterband

Europese regels voor winterbanden en sneeuwkettingen

In diverse Europese landen zijn winterbanden verplicht bij winters weer. Daarom is het voor automobilisten handig om de regels te weten, zeker als het gaat om onze buurlanden. Zo hebben Duitsland, Oostenrijk en Luxemburg regels voor het gebruiken van winterbanden. Maar bijvoorbeeld in Frankrijk, België en Zwitserland hebben weer diverse regels als het gaat om spijkerbanden.

Bekijk onderstaand overzicht, gemaakt door Rezulteo.

Buurlanden met regelgeving

Oostenrijk

 • Let op, in Oostenrijk zijn winterbanden vanaf 1 november t/m 15 april in het jaar daarop verplicht. De profieldiepte moet minstens 4 mm bedragen.
 • Sneeuwkettingen zijn toegestaan en zelfs verplicht bij aanduiding via een specifiek verkeersbord.
 • Spijkerbanden zijn toegestaan van 1 oktober t/m 31 mei met echter een maximumsnelheid van 80 km/uur (100 km/uur op de snelweg) en op voorwaarde het gebruik ervan aan te duiden via een sticker op het voertuig.

Duitsland

 • In Duitsland zijn winterbanden verplicht bij winterse weersomstandigheden, dus over het algemeen van begin oktober tot half april van het jaar daarop.
 • Sneeuwkettingen zijn toegestaan en verplicht bij aanduiding via verkeersborden.
 • Spijkerbanden zijn echter verboden, behalve in sommige plaatsen rond de Oostenrijkse grens.

Luxemburg

 • In Luxemburg zijn winterbanden verplicht bij winterse weeromstandigheden en sneeuwkettingen toegestaan.
 • Spijkerbanden zijn eveneens toegestaan tussen 1 november en 30 april met een maximumsnelheid van 60 km/uur (90 km/uur op de snelweg). Het is echterverplicht te signaleren dat u met spijkerbanden rijdt via een sticker op het voertuig.

Buurlanden zonder regelgeving

Frankrijk

 • Geen wettelijke verplichting voor winterbanden in Frankrijk, sneeuwkettingen kunnen verplicht zijn indien aangeduid door een verkeersbord.
 • Spijkerbanden zijn toegestaan tussen 11 november en het laatste weekend van maart op de volgende voorwaarden: snelheid beperkt tot 90 km/uur en verplichte signalering via een sticker op het voertuig.

België

 • In België is er geen wettelijke verplichting voor het rijden met winterbanden bij winterweer. Het is daarentegen verboden met winterbanden te rijden met een snelheidsaanduiding van minder dan 120 km/uur tussen 1 april en 30 oktober.
 • Het is toegestaan sneeuwkettingen te gebruiken.
 • Spijkerbanden zijn eveneens toegestaan tussen 1 november en 31 maart op de volgende voorwaarden: snelheid beperkt tot 60 km/uur en 90 km/uur maximaal op de auto- en snelwegen en verplichte signalering via een sticker op het voertuig.

Zwitserland

 • Er bestaat  geen wettelijke verplichting om winterbanden te monteren in Zwitserland, hoewel dit sterk wordt aanbevolen.
 • Sneeuwkettingen zijn toegestaan en zijn verplicht bij aanduiding via een verkeersbord.
 • Spijkerbanden zijn eveneens toegestaan tussen 1 november en 30 april op voorwaarde maximaal 80 km/uur te rijden. Het is echter verplicht te signaleren dat u met spijkerbanden rijdt via een sticker op het voertuig. Deze laatste zijn echter verboden op de snelweg, behalve op de A13 tussen Thusis en Mesocco (Sint-Bernhardtunnel) en de A2 tussen Airolo en Götschen (Gotthardtunnel).

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.