Nokian Heavy Tyres, banden, bosbouw, landbouw

Vaco brengt brochure uit over vernieuwde banden

Brancheorganisatie Vaco heeft een informatieve brochure gemaakt over vernieuwde banden voor zware bedrijfsvoertuigen, zoals vrachtwagens, bussen en grondverzet- en landbouwmachines. “Vernieuwde banden zouden vanzelfsprekend moeten zijn”, zegt Jan Driessen, voorzitter van de sector Bandenvernieuwing van Vaco. “Helaas is niet iedereen daarvan overtuigd. Daar willen we nu wat aan doen met duidelijke en objectieve productinformatie.”

In Europa wordt 42 procent van de banden voor zware voertuigen vernieuwd. In Nederland is dat 38 procent. “Te weinig”, vindt Driessen. “Uit het oogpunt van duurzaamheid zou dat minstens 50 procent moeten zijn. Als je de voordelen van vernieuwde banden op een rijtje zet, kun je bijna niet anders dan voor vernieuwde banden kiezen. We moeten af van het vooroordeel dat een kapotte band langs de weg een ‘covertje’ is. Dat is allang achterhaald. Een vernieuwde band is even goed als een nieuwe.”

Banden

Aan vernieuwde banden worden hoge eisen gesteld. Het is een hightech-product en aan het productieproces en de karkassen voor vernieuwde bedrijfswagenbanden worden Europese kwaliteitseisen gesteld (UN-ECE-R109). Het eindproduct wordt getest door een gecertificeerde instelling en periodiek krijgen de vernieuwers een audit van de autoriteiten. Driessen: “Aan de kwaliteit van een vernieuwde band hoeft niemand te twijfelen. Zelfs in de luchtvaart is het gebruik van vernieuwde banden heel normaal. Dat zegt toch wel iets.”

Economisch gezien zijn vernieuwde banden aantrekkelijk; ze zijn goedkoper dan nieuwe banden. Er valt, afhankelijk van het merk en het type, een paar honderd euro te besparen. Per saldo laat dat zich vertalen in een lagere kilometerkostprijs van 35 tot 50 procent.

Profiel

Daarnaast passen vernieuwde banden uitstekend bij maatschappelijk verantwoord ondernemen. Er is circa 75 procent minder grondstoffen nodig en de CO2-uitstoot is ruim 80 procent lager. Bovendien is maatwerk mogelijk. Zo kunnen banden een extra bescherming krijgen op de zijwand of kan gekozen worden voor een loopvlak met een speciaal profiel.

In de nieuwe brochure zet brancheorganisatie alle feiten over vernieuwde banden overzichtelijk, kort en krachtig en onderbouwd uiteen. Daarbij worden de feiten ondersteund met getuigenissen van gebruikers en ervaringsdeskundigen.

Brochure

De allereerste brochure is eerder deze maand tijdens de ‘Dag van het eigen vervoer’ door Vaco overhandigd aan algemeen directeur Machiel van der Kuijl van belangenvereniging voor verladers Evo. De brochure werd afgelopen week verstuurd naar bedrijven en ondernemers die actief zijn in goederenvervoer, personenvervoer, grondverzet, land- en tuinbouw en naar alle Nederlandse gemeenten.

Auteur: Tom van Gurp

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.