Late winter heeft amper invloed op ‘bandenwisselgedrag’

De winterse omstandigheden van Maart hebben weinig invloed gehad op het bandenwisselgedrag van de automobilist. Dat zegt BOVAG na een rondgang langs diverse merkdealers en onafhankelijke autobedrijven.

Tot nu toe hebben slechts enkele honderden automobilisten verspreid over het land hun vroeg geplande zomerbandenwissel voor deze week (of volgende week) naar een later tijdstip verzet.

Terug wisselen

Naar schatting een zelfde aantal consumenten heeft vorige week de winterbanden al omgewisseld voor zomerbanden en is de afgelopen dagen van een koude kermis thuisgekomen. Een enkeling is zelfs terug gewisseld naar winterrubber.

“Veruit het merendeel van de consumenten laat zich bij het plannen van een afspraak voor een zomerbandenwissel leiden door hun merkdealer, onafhankelijke autobedrijf of leasemaatschappij”, zegt Maarten van Hooff, buitendienstmedewerker van BOVAG Onafhankelijke Autobedrijven. “En die benaderen hun klanten doorgaans op het moment dat de zomertijd is ingegaan. Dat is dit jaar pas 31 maart. Dus de eerste serieuze golf van wisselafspraken volgt begin april”, zegt hij in de BOVAGkrant.

Paasvakantie

René Lamers, buitendienstmedewerker van BOVAG Autodealers, onderschrijft die zienswijze. ‘De automobilisten die alweer waren overgestapt op zomerrubber zijn de vroege vogels. Zij vormen een kleine minderheid. Als ik om mij heen kijk zie ik nog heel veel automobilisten die gewoon op winterbanden rijden. En die doen dat vermoedelijk nog wel een paar weken. Want er zijn er heel veel die bewust wachten tot na Pasen, omdat ze nog voor een korte vakantie naar Duitsland of Oostenrijk gaan. En daar zijn winterbanden in deze omstandigheden verplicht.”

Met name in de zuidelijke provincies hadden vorige week al diverse automobilisten hun winterbanden laten wisselen. Daar steeg het kwik gedurende enkele dagen tot 18 graden Celsius. Eerder deze maand raakte het verkeer in diezelfde zuidelijke provincies compleet ontwricht door zware sneeuwval.

Auteur: Fred Kramer

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.