Bridgestone Americas

Bridgestone Americas start onderzoekscentrum voor biorubber

Bridgestone Americas (BSA) is op 16 mei gestart met de bouw van een onderzoekscentrum voor biorubber in Mesa in de staat Arizona in de VS. In het Biorubber Process Research Center zal worden onderzocht of de Guayule-plant als natuurlijk rubberalternatief kan dienen. 

Volgens Bill Niaura, BSA’s directeur voor new business development, toont de investering in research voor biorubber aan dat Bridgestone zich toegelegd heeft op innovatie en betrokkenheid bij het milieu. “Dit nieuwe centrum zal ons helpen om alternatieven te ontwikkelen voor rubber bij onze producten.”

Bridgestone

Het project rond het onderzoekscentrum betreft een samenwerking tussen Bridgestone Americas Tire Operations en Bridgestone Corporation. Bridgestone Corporation zorgt voor de financiën en de strategische inzichten in het project, terwijl BSA verantwoordelijk is voor de uitvoering van het project en de researchfaciliteit.

Het team van BSA zal ook meewerken aan de middelen voor het Bridgestone Americas CEntr for Research and Technology en Bridgestone Americas Technical Center. Aan deze laatste zal ook technische en onderzoeksexpertise verstrekt worden.

Rubber

Als het onderzoekscentrum gebouwd is, zal het ongeveer 40 onderzoekers en techneuten huisvesten. Het centrum omvat dan onder meer een groot kantoor en labgebouw en een gebouw voor de mechanisch en elektrische zaken. De eerste tests met alternatief rubber en evaluaties voor banden worden medio 2015 verwacht.

De plant Guayule (uit te spreken als Why-u-lee) is een meerjarige inheemse struik in het zuidwesten van de Verenigde Staten en het noorden van Mexico. De plant produceert op natuurlijke wijze rubber in de bast en wortels. Het natuurrubber van de Guayule heeft vrijwel identieke eigenschappen als de rubber van de Hevea-boom. Het rubber van de Hevea-boom is nu de eerste bron voor natuurlijk rubber gebruikt in de bandenproductie.

Auteur: Jose van der Wegen

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.