app, Firestone, bandenspanning, berekenen

Firestone-app voor bandenspanning landbouwvoertuigen

Bandenfabrikant Firestone heeft een app gelanceerd waarmee agrarisch ondernemers de bandenspanning voor hun landbouwvoertuigen kunnen berekenen. Hij was eerst alleen in het Engels en via iOS te gebruiken, maar nu voor 143 verschillende landen geschikt gemaakt. Door de recente lancering in de Play Store, is de app nu op zowel Android als iOS te gebruiken. 

De app is gratis te downloaden in de Google Play store of Apple store. Overigens werkt de app niet alleen met landbouwbanden, maar met alle Firestone banden.

Technische handleiding

Voorheen moesten boeren eerst een technische handleiding erbij pakken om te weten op welke spanning een band moet staan. Met de app heeft hij deze informatie direct bij de hand en wordt hij door de trekker- en bandenfabrikant niet meer van het kastje naar de muur gestuurd.’

Het rijden met een onjuiste bandenspanning verkort de levensduur van een band en veroorzaakt onnodige bodemverdichting, wat de gewasopbrengst verminderd. Bij het wijzigen van de landbouw-activiteit (bijvoorbeeld het wisselen tussen werken in het veld en weg transport) kan de app helpen om de levensduur van de banden te maximalizeren, door de juiste bandenspanning aan te bevelen.

Bodemverdichting

Bodemverdichting is een groot probleem voor agrariërs. Wanneer de grond verdicht, verliest het vermogen om lucht en water op te slaan, die beide essentieel zijn voor de zaadkieming en de groei van gewassen.

“De contactdruk van het loopvlak van de band op de bodem hangt sterk af van de de bandenspanning. Het verminderen van de bandenspanning verlaagt daarom ook de bodemverdichting, wat de gewasopbrengst en winstgeventheid verbeteren”, licht James Zhu, Manager Agricultural Tyre Replacement, Bridgestone Europe toe.

Contactvlak

Tests, uitgevoerd door Firestone, tonen aan dat de grootte van het contactvlak met meer dan 40% stijgt wanneer de bandenspanning wordt verlaagd van 1,6 bar naar 0,6 bar. Maar veel agrariërs rijden met overspanning, zonder te weten dat het de levensduur van de band vermindert en de bodemverdichting verhoogt.

“De nieuwe Firestone app lost dit probleem op door de juiste correcte bandenspanning te berekenen voor de lading die is te vervoeren bij een opgegeven snelheid. Snel, gebruiksvriendelijk en helpt  om de efficiëntie te vergroten”, aldus Zhu.

Landbouwbanden

Firestone, deel van de Bridgestone group, heeft een sterke positie in de landbouwbanden markt in Europa en is een belangrijke supplier van radiaalbanden aan tractorfabrikanten en de bandenvervangingsmarkt.

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.