Cooper Tire and Rubber, bandenproducent

Overname bandenproducent Cooper door Apollo van de baan

De aangekondigde overname van Cooper Tire & Rubber door de Indiase bandenfabrikant Apollo Tyres is van de baan. De Amerikaanse producent heeft dat bekendgemaakt op 30 december, de dag dat de concept-overeenkomst afliep. Volgens CEO Roy Ames zou Apollo de financiering niet rond krijgen. Cooper gaat nu als zelfstandig bedrijf verder. Volgens Apollo is de slechte boekhouding van Cooper oorzaak van problemen.

Apollo Tyres laat weten teleurgesteld te zijn over de beslissing van Cooper de fusie-overeenkomst te beëindigen. De fabrikant denkt na om juridische stappen te ondernemen om eventuele schade die de actie met zich mee brengt te verhalen.

Boekhouding

Volgens Apollo is het probleem echter dat Cooper een gebrek aan controle heeft over haar grootste dochterondernemingen. Ook zou er sprake zijn van onvermogen om aan de wettelijke en contractuele verplichtingen van financiële verslaglegging te voldoen. Dat maakt de overname extra gecompliceerd. Volgens Apollo is Cooper niet bereid om constructief mee te werken aan de transactie, die extra waarde zou hebben gecreërd voor de beide bedrijven en hun aandeelhouders.

Ook Cooper maakt zich op voor een rechtszaak. Het bedrijf is in ieder geval niet bereid om de afkoopsom van 50 miljoen dollar te betalen, die was afgesproken in de overeenkomst mocht de overname niet doorgaan. Sterker nog: het bedrijf wil een schadevergoeding van Apollo ontvangen omdat zij zich niet gehouden hebben aan de afspraken.

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.