Autoverhuurders zijn verdeeld over beleid winterbanden

Zet je standaard winterbanden onder verhuurde auto’s of niet? De branche van autoverhuurbedrijven is hier verdeeld over. Het ene bedrijf doet het wel, het andere biedt het aan als optie en een derde gebruikt het hele jaar door 4-seizoenenbanden. Branchevereniging Bovag adviseert om het als ‘standaard optie’ aan te bieden.

Een van de autoverhuurders die de hele vloot elk jaar op winterbanden zet, is Van Dusschoten & Van Ginkel Autoverhuur uit Zeist. “Elk jaar aan het begin van november zetten we al onze zeventig auto’s op winterbanden”, zegt eigenaar Gerard Spoor. “En half maart doen we de zomerbanden er weer onder.”

Service

“We doen dit als service richting de consument. En die waardeert dat.” Klanten betalen voor de winterbanden ongeveer twee euro bij het bedrijf. “Misschien zijn er een of twee klanten per jaar die daar over klagen. De anderen vinden het prima. Ze vinden het een toegevoegde waarde hebben en zijn er tevreden over.”

Grote verhuurders als Europcar en Hertz zetten niet al hun auto’s standaard op winterbanden elk jaar. Wel heeft bijvoorbeeld Europcar een deel van het wagenpark uitgerust met winterbanden.

Bovag

Wim Slagter is voorzitter van branchevereniging Bovag autoverhuur en vindt het begrijpelijk dat niet alle verhuurders hun gehele wagenpark op winterbanden zet. “Qua logistiek is het wel lastig. Als je de banden van je gehele vloot tweemaal per jaar moet verwisselen, brengt dat ook veel stilstand met zich mee.”

Slagter is zelf general manager van Euromobil Autoverhuur en raadt zijn collega’s aan om het optioneel aan te bieden aan de consument. “Het is van belang om het in je portfolio te hebben. Maar de consument is leidend. Die gedachte hanteren de meeste bedrijven ook. De consument wil het vooral als het slecht weer is en dan zijn ze ook bereid daar voor te betalen.”

Buitenland

“Maar de afgelopen winter is heel zacht geweest. Dan zie je natuurlijk meteen dat de vraag naar huurauto’s met winterbanden vermindert. De consument wil daar op zo’n moment niet voor betalen.”

Over buitenlandse trips is er nauwelijks discussie. Dan zet je er gewoon winterbanden onder. Zeker als auto’s worden gebruikt om naar wintersportgebieden te gaan. In Oostenrijk zijn winterbanden verplicht en voor Duitsland geldt dat je je auto moet aanpassen aan het weer. Dus als het sneeuwt moeten er in ieder geval 4-seizoenenbanden zijn gemonteerd.

4-seizoenenbanden

Dergelijke banden zet Bo-Rent standaard onder een groot deel van zijn 1.700 voertuigen. “Op deze manier zijn we de discussie voor en hoeven we niet tweemaal per jaar alle autobanden te verwisselen. Voor de 4-seizoenenbanden betaalt de consument geen extra kosten bij Bo-Rent. “We krijgen onze auto’s af-fabriek met dergelijke banden. En als klanten graag winterbanden onder de auto willen, dan kan dat.”

Tom van Gurp

Lees ook: Bandenverkopers zien omzet 4-seizoenenband flink stijgen

Auteur: Tom van Gurp

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.