Inter-Sprint wil Van den Ban Groep overnemen

Banden- en wielengroothandel Inter-Sprint heeft plannen om distributeur Van den Ban over te nemen. Het gaat om een volledige overname van alle activiteiten van de Van den Ban Groep. Dat blijkt uit een bericht van Autoriteit Consument en Markt (ACM), het voormalige NMa. De toezichthouder moet haar goedkeuring nog geven. Binnen enkele weken moet duidelijk worden of er groen licht komt voor de overname.

Het is niet de eerste keer dat Van den Ban en Inter-Sprint nader tot elkaar komen. Begin vorig decennium voerden beide bedrijven al gesprekken over het verkrijgen van eigendomscertificaten. Momenteel heeft Inter-Sprint vijftig procent van de aandelen van Van den Ban in handen.

Groothandels

De eventuele nieuwe deal gaat dus een stuk verder. Het gaat Inter-Sprint namelijk om het verkrijgen van uitsluitende zeggenschap over de distributeur uit Zuid-Holland. Of Van den Ban na de overname gaat opereren als zelfstandig bedrijfsonderdeel binnen Inter-Sprint, of dat de naam volledig van de markt verdwijnt, is op dit moment niet duidelijk. Het management van beide bedrijven was niet bereikbaar voor commentaar. Beide bedrijven horen afzonderlijk al bij de belangrijkste groothandels van Nederland. Als de aandelentransactie doorgaat, ontstaat de grootste bandenhandel van het land.

Inter-Sprint is ruim veertig jaar geleden gestart als werkplaats in Rotterdam. Inmiddels is het gevestigd in Moerdijk en uitgegroeid tot een bedrijf dat actief is op de markt van auto- en truckbanden in diverse Europese landen.

Internationaal

Ook Van den Ban bestaat ruim veertig jaar. Het in Hellevoetsluis gevestigde bedrijf is als distributeur internationaal actief. Het heeft een volledig geautomatiseerd magazijn en verkoopt jaarlijkse bijna zes miljoen banden. Bij Van den Ban zijn driehonderd mensen werkzaam. Of de transactie gevolgen heeft voor de werkgelegenheid is niet bekend.

Lees ook: Overname bandenproducent Cooper door Apollo van de baan

Auteur: Tom van Gurp

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.