Pirelli, kantoor

Europese cijfers Pirelli vallen tegen in eerste kwartaal

De Italiaanse bandenfabrikant Pirelli heeft een lastig eerste kwartaal achter de rug in Europa. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers over het eerste kwartaal die door de top van Pirelli zijn bekendgemaakt.

De resultaten in Europa worden sterk beïnvloed door de aanhoudende economische crisis. In vergelijking met 2012 nam de markt voor met name consumentenbanden af met 11 procent bij Pirelli in Europa. De daling deed zich voor in alle segmenten waarin Pirelli actief is, maar het minste in het Premium segment.

Premium

Waar de verkopen en resultaten in Europa tegenvielen, waren er ook groeimogelijkheden elders. Met name de Zuid-Amerikaanse markt en de markt in China bieden nog voldoende potentie voor Pirelli. Het Premium segment wist in beide regio`s te groeien.

Op 31 maart kwam de geconsolideerde omzet uit op ruim 1.536,3 miljoen euro. Dat is 1,3 procent minder dan de 1.556,5 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2012. Door een negatieve impact van de wisselkoersen van Zuid-Amerikaanse, Japanse, Britse en Egyptische valuta was er een daling van 4,9 procent zichtbaar. De omzet in zijn geheel nam toe met 3,6 procent als geen rekening wordt gehouden met de koersen.

Resultaat

De EBITDA kwam uit op 255,3 miljoen euro. Dat betekent een daling met 8,5 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2012, toen nog 279,1 miljoen euro werd gerealiseerd. De EBIT (operatieve resultaat) bedroeg 179,8 miljoen euro, een daling met 11,7 procent ten opzichte van 2012. De EBIT werd negatief beïnvloed door meerdere factoren.

Deze factoren betroffen onder meer grotere industriële kosten grotendeels veroorzaakt door de start-up in Mexico en de focus op het Settimo Torinese-knooppunt voor de productie van Premium-banden. Ook was er een grotere afschrijving van 10,8 miljoen euro door de investeringsactiviteiten in de voorgaande jaren. Ook zijn er herstructureringkosten opgenomen van 3,2 miljoen euro tegen 2 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2012.

Auteur: Jose van der Wegen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.