montage, winterband, banden, vervanging

Bandenverkoop met 15% toegenomen in november 2013

De bandenverkoop in de maand november was uitstekend. Ondanks het relatief warme weer, steeg de verkoop met ruim 15% ten opzichte van november 2012. In totaal werden er een miljoen banden verkocht. Toch zal de achterstand in 2013  ten opzichte van 2012 niet meer ingehaald worden. In totaal waren er op 1 december 130.000 banden minder verkocht, blijkt uit cijfers van Aftersales Magazine.

De laatste twee maanden van dit jaar blijken positiever aanzien dan in eerste instantie was gedacht. Maar toch geeft 2013 geen eenduidig beeld, want de bandenafzet was in de eerste zes maanden van het afgelopen jaar lager dan een jaar eerder. Goede maanden waren april, juli en september. Slechtere maanden waren mei, juni, augustus en oktober.

Bandenverkoop

De uitzonderlijk grote plus van ruim 15 procent in november redt in ieder geval het bandenjaar 2013 zo lijkt het. Die plus is deels te verklaren door dat tijdens de bandenwissels bleek dat in de zakelijke markt nog al wat winterbanden aan vervanging toe waren. In de particuliere markt veroorzaakte de regenval een beter bandenbewustzijn en een run op zomerbanden.

Nadat er vorig jaar een verkoopdaling was van winterbanden, trekt de vraag dit jaar dus weer aan. Dat komt ook doordat er veel winterbanden zijn verkocht in de topjaren 2010 en 2011. Die moeten nu vervangen worden, omdat ze versleten zijn. Indien automobilisten vanwege de economische crisis vervanging van de winterbanden uitstellen, kan dat veel gevaarlijke situaties opleveren.

Regelgeving

De verkoop beleefde in de winter van 2010/2011 een piek, nadat Duitsland de regelgeving voor het winterrubber had aangescherpt. In totaal vlogen er 1,7 miljoen winterbanden over de toonbank, ruim 40 procent meer vergeleken met de 1,2 miljoen stuks een jaar eerder. In 2011/2012 viel de verkoop iets terug tot 1,6 miljoen stuks. Vorig jaar daalde de verkoop verder tot 1,2 miljoen banden.

Een winterband moet minimaal 4 mm profieldiepte hebben om veilig te zijn bij koud weer. Winterbanden kunnen niet worden opgereden tot de wettelijk toegestane minimale profieldiepte van 1,6 mm. Al bij 4 mm is de grip op besneeuwde weg sterk teruggelopen. Ze ‘oprijden’ in de zomer is ook geen optie.

Profieldiepte

Met de afnemende profieldiepte nemen de eigenschappen op de natte weg af, daarnaast is de remweg op droge weg altijd langer dan die van een zomerband. Overigens is 1,6 mm minimale profieldiepte ook voor zomerbanden aan de krappe kant. De bandenbranche adviseert om altijd minimaal 2 mm aan te houden.

In tegenstelling tot in Nederland zijn winterbanden in landen als Duitsland en Oostenrijk wettelijk verplicht. De regelgeving wordt daar streng gehandhaafd met hoge boetes die kunnen oplopen tot 5000 euro. Hoewel het kwik in Nederland over het algemeen lang niet zo ver daalt als bij onze oosterburen, worden winterbanden bij minder dan 7 graden wel aanbevolen.

Auteur: Bart Pals

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.